Lunchen met linzen en zo

Succesvolle mensen eten naar het schijnt iedere morgen hetzelfde ontbijt. Zo verspillen ze geen breinenergie aan nadenken over wat ze zullen eten en kunnen ze beter focussen op het succes van hun bedrijf. Steve Jobs at zelfs niet alleen elke dag hetzelfde ontbijt, maar ook dezelfde lunch en hetzelfde avondmaal. Moet dat een saaie piet geweest zijn.

Gelukkig heb ik geen bedrijf. En kan ik rustig breinenergie verspillen aan nadenken over wat ik ga eten. Maar ik beken: in mijn lunchbokaal zit bijna elke dag een variatie op hetzelfde thema. Het verhaal begint steevast met een laag graantjes en linzen. Er horen ook bijna altijd rode bieten bij, gevolgd door iets koolachtigs en tot slot iets groens. Wat extra proteïnen in de vorm van een hardgekookt ei of een stukje makreel, zijn een optie maar geen must.

20190617_185236

Meal prepping

Veel werk? Vijf minuten als je alles maar uit de koelkast moet plukken. Toegegeven, alles moet eerst in de koelkast geraken. Maar ook dat hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn als je tijdens het weekend een uurtje reserveert om een portie graantjes en linzen te koken, eventueel wat broccoliroosjes te koken en sla te wassen. Heb je nog tijd over, dan kan je nog iets met kool doen… Ik noem het zelf nooit meal prepping omdat ik dat niet smakelijk vind klinken, maar je snapt wat ik bedoel.

De middagdip voorbij met vol graan

Die graantjes die kunnen alles zijn, maar als je dan toch een gezonde poging wil doen, kies dan alsjeblief volle, onbewerkte granen. Je vermijdt de roemruchte middagdip en je darmbacteriën zullen je dankbaar zijn. Zelf eet ik heel graag haver. Haver (de korrels dus en niet de vlokken) vind je in de biowinkel. Korrels een nachtje weken, afspoelen en een uurtje op een zacht vuurtje. Laten afkoelen en meteen de koelkast in zodat je er een werkweek mee verder kan. Wel opletten dat je niet eindigt met haverpap. Ook heel lekker, maar het ziet er niet uit. Quinoa is ook een goeie kandidaat, maar als je liever (volle) rijst of spelt eet: ’t is jouw lunch!

Linzen met liefde

Geen linzenfan? Ik snap het. Tenminste als je het over de brei uit blik of platgekookte puree hebt. Er valt nochtans veel te vertellen over linzen. Welke je nodig hebt voor je lunch en hoe je ze kookt met liefde, lees je in mijn linzenhandleiding.

En verder: rode bieten

Na een laagje graantjes en een paar lepels linzen… rode bieten! Ik word al lyrisch van linzen maar als ik over rode bieten begin, is er helemaal geen houden meer aan. Maar ik besef dat ik redelijk alleen sta met mijn bieten devotie, dus ik hou het erop dat rode bieten allrounders zijn die elk seizoen hun ding doen en lang gelukkig blijven in de koelkast. Niet overtuigd? Moeten we het echt hebben over rode handen en grondsmaak? Wacht. Ik beken. Dit is mijn shortcut: voorgekookte en vacuümverpakte rode bieten uit de koelafdeling. Snel. Makkelijk. Mierzoet, ook al zit er geen suiker in. Over bieten klaarmaken hebben we het dan later wel eens.

Vervolgens: kool of zo

Na de rode bieten durf ik wel eens een stukje makreel (gegrild, uit blik) of een half hardgekookt eitje in mijn pot smokkelen, maar zoals gezegd: dat is geen must. Over naar de kolen dan. Daar moeten we het zeker over hebben. Want als je je linzen met liefde hebt klaargemaakt, wil je niet dat de kolen het feestje vergallen, toch?

In de winter bestaat het koollaagje vaak uit fijngesneden boerenkool, even gekneed met wat zout en een druppel citroen of rijstazijn. Groenten kneden? Macrobioten zijn daar dol op. Ik zal je vertellen waarom. Het klinkt niet echt smakelijk, maar wie wispelturige darmen heeft, zal er blij mee zijn. Door de kool (of andere groenten) te kneden met zout breek je de celstructuur en laat je ze als het ware ‘voorverteren’. Als je dat echt maar niks vindt: gewoon even blancheren is ook een optie als je spijsvertering niet van rauwe kool houdt.

In de zomer krijgen mijn linzen vaak gezelschap van een paar roosjes geblancheerde broccoli of een vereenvoudigde versie van deze spitskoolpickle. Ik snij en kneed de kool met zout zoals in het recept. Na de ‘rusttijd’ voeg ik er alleen nog een geutje notenolie en een beetje rijstazijn bij. Als ik peterselie in huis heb, gaat die er ook bij. Veel werk, zo’n kool? Investeer in een goed mes en leer groenten snijden als een prof. Voor je ‘spitskoolpickle’ hebt kunnen zeggen, ligt je kool in reepjes op je snijplank. Ik volgde een cursus snijtechnieken bij Annelies Van Den Bleeken: echt een aanrader voor wie van groenten houdt!

Tot slot: iets groens

Het slotakkoord bestaat uit iets groens. Denk: veldsla, landkers (familie van waterkers), zuring, rucola, Oost-Indische kers… wat je maar in huis/tuin hebt. Gewoon wassen en bovenin een pot. Als je ’s middags je potje openmaakt, roer je alles door elkaar zodat de blaadjes ook kunnen meegenieten van de dressing bij de linzen. Smakelijk!

P.S.: Linzen zijn ook lekker als ontbijt. Geen idee of Steve Jobs ze at, maar met een gepocheerd ei, (voor)gekookte rode biet en iets groens erbij heb je een topontbijt!