Een kookboek van de Sint: over leesbevordering en koekjes bakken

(foto: Pixababy)

6 december 1986: de Sint brengt een kookboek voor Karen (10). Het zou het eerste kookboek worden in een lange reeks.

Ik zat in het vijfde leerjaar en had een hekel aan lezen. Dat ik op mijn achttiende Germaanse zou gaan studeren, kon toen nog niemand bevroeden. Lezen vond ik ongelofelijke tijdverspilling. Het was in de tijd dat Danny Verbiest nog geen hond met een spraakgebrek was en Kameleon mijn favoriete tv-programma. 

Gelukkig hield meester Jos er geen puriteinse norm op na als het aankwam op leesbevordering. Nu heet dat ervaringsgericht leren en is dat voor bepaalde scholen de essentie van hun corporate branding strategy, maar voor meester Jos was dat simpelweg zijn manier om te doen wat werkte.  Hij wist dat het niet zou werken om  AVI-leesboekjes in mijn strot te rammen (als die toen al bestonden). Ik mocht dus ook knutsel- en kookboeken lezen als ik dat wilde. Als ik kon maken wat ik gelezen had, redeneerde meester Jos, zou het wel goed komen met mijn leesvaardigheid.  

Of dat ook de redenering was achter mijn sinterklaascadeau in het gezegende jaar 1986 weet ik niet zeker, maar ik weet wel dat dat boek thuishoort in de reeks ‘boeken die mijn leven bepaalden’. Ik heb het letterlijk uit elkaar gelezen. Nochtans was het bepaald geen culinaire hoogvlieger. Zelfs in de jaren tachtig was het al behoorlijk ouderwets om nog maar te zwijgen van de betuttelende toon, de progressieve spelling en de gruwelijke seventies lay-out. Kijk en oordeel zelf: 

Maar ik kon het nooit over mijn hart krijgen om het naar de kringwinkel te brengen. En toen mijn zonen de koekbakleeftijd bereikten, ontdekte ik dat er geen beter koekjesrecept bestaat dan dat van de roomboterkrakelingen uit het Kinderkookboek. Ik maak nooit roomboterkrakelingen (het woord alleen al), maar laat mijn zonen gewoon vormpjes uitsteken uit het deeg.

Alle andere koekjesrecepten die ik ooit probeerde, eindigden met vormeloze blubberkoekjes, maar dit koekdeeg blijft wonderwel in de vorm. Het zou me verbazen als het boek nog ergens anders te vinden is dan in mijn boekenkast, dus hier komt ie:

Dit heb je nodig voor een bakplaat vol koekjes:

 • 125 g bloem
 • 50 g suiker
 • 50 g boter
 • 1 ei
 • mespunt bakpoeder
 • snufje zout
 • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een propere tafel of in een ruime kom.
 • Maak een kuiltje in het midden. Breek daarin het ei en voeg suiker en zout toe.
 • Leg de boter in vlokjes op de rand van het kuiltje.
 • Gebruik een vork om vanuit het midden alle ingrediënten te mengen en kneed verder met je handen tot je een homogeen deeg hebt.
 • Zet het deeg minstens een half uur in de koelkast.
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Rol het deeg uit op een ‘bebloemd’ werkvlak en steek er vormpjes uit.
 • Bak 12 tot 15 minuten.
 • Nu komt het moeilijkste stuk: wachten tot ze afgekoeld zijn om ze op te eten 🙂

4 gedachten over “Een kookboek van de Sint: over leesbevordering en koekjes bakken

 1. rosieroothans

  Dat klinkt als een prima recept! Eens zien of we met de kinderen kunnen bakken in de vakantie. En dan nog een SOS: bij mij is het de chocomousse die er gewoonlijk blubberig uitziet, Karen. Staat er daar in uw coole kookboek geen receptje voor?

  Like

  1. corneliskaren Berichtauteur

   Heb heel het boek nog eens gelezen. Alleen chocolade pudding… 🙂 Heb je al eens vegan chocomousse geprobeerd met het vocht van kikkererwten uit blik of bokaal?

   Like

Reacties zijn gesloten.